Inhoud
Wil je een webshop beginnen en wil je weten welk systeem beter is? In dit artikel laat ik je de verschillen zien en hoe je kunt starten. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet heel belangrijk waar je voor gaat, maar geloof mij, die eerste keus is bijna bepalend voor het succes van je shop. In Lightspeed vs Shopify laat ik zien wat de verschillen zijn en waar jij het best voor kunt gaan.
Start je eigen webshop
Laten we eerst nog even teruggaan naar het echte begin. Zowel Lightspeed als Shopify zijn bij uitstek geschikt voor een eigen webshop. Het zijn all-in-one systemen waarbij het enorm makkelijk is gemaakt voor een leek om zelf een professionele webshop te starten.
Denk daarbij aan integraties met boekhoudsystemen, voorraden, automatisch afrekenen met Klarna, iDEAL en tientallen anderen en nog veel meer.
Het grootste voordeel: je hebt geen programmeur nodig en dus ook geen groot budget om een eigen webshop te laten bouwen. Zowel Lightspeed als Shopify zijn enorm makkelijk in gebruik en mega snel. Alle technische optimalisaties om de webshop sneller te maken zijn dus ook niet nodig.
Als je gaat Googelen naar welke systemen goed zouden zijn voor een beginner om een webshop te starten, dan kom je al snel bij deze twee varianten uit. Lightspeed vs Shopify. Ze hebben allebei voor- en nadelen, dus vandaag gaan we duiken in de materie, zodat jij vandaag nog kunt starten met jouw eigen webshop!
Shopify webshop bouwen
Shopify is enorm groeiend in Nederland, nadat ze in 2006 zijn opgericht zijn ze booming business geworden. Eenmaal in Nederland is het pas echt gegroeid rond 2016. Toen kwamen de eerste cursussen van onder andere Joshua Kaats en Ecomtrics. Zij hebben een grote achterban en er uiteindelijk voor gezorgd dat duizenden mensen zich hebben aangemeld bij Shopify.
Shopify voor beginners
Shopify is uitermate geschikt voor mensen die nog nooit iets met een webshop hebben gedaan. Shopify is namelijk volledig ingericht op basis van de beste conversietips. Uiteindelijk heb je dat zelf in de hand, maar de basis staat. Dat wil zeggen dat de functionaliteiten op de juiste plek staan en dat je met het basispakket van Shopify al een hoog conversiepercentage zou moeten halen.
Het is helemaal gemaakt op het zo min mogelijk sleutelen aan je shop. Met makkelijke apps die je downloadt (zitten ook veel betaalde varianten tussen), kun je jouw webshop meer eigen maken.
Laten we alle voor- en nadelen even op een rijtje zetten.
Voor- en nadelen Shopify webshop
+ Meest makkelijke systeem met drag & drop
+ Geen technische programmeur nodig
+ Binnen een dag een webshop online
+ Keuze uit voorgeprogrammeerde thema’s
+ Hoge conversie door meest ideale flows
+ Uitgebreid dashboard met alle belangrijke data
+ Lage kosten voor alle mogelijkheden
– Weinig mogelijkheden voor personalisatie
– Geen Nederlandse klantenservice
– Geen persoonlijk contactpersoon
– Eigen code toevoegen is zeer beperkt
– Beperkte SEO-opties
– Blogs zijn lastig eigen te maken
Kosten voor Shopify
Je krijgt dus het meest complete systeem voor een lage prijs, maar waar moet je dan aan denken? Hieronder een overzicht van de abonnementsprijzen.
Ieder pakket heeft eigen opties. De meest gekozen optie is de eerste en daarbij betaal je omgerekend zo’n €30,- per maand. Dat wordt automatisch afgeschreven en heb je verder ook geen omkijken meer naar.
Het grootste verschil tussen het eerste en het tweede pakket is dat je bij de tweede meerdere medewerkers kunt toevoegen aan het account. Daarnaast heb je uitgebreidere rapportages, maar als je het mij vraagt zou ik het het in de meeste gevallen niet waard vinden en gewoon voor het eerste pakket gaan.
Naast de maandelijkse kosten heb je dan ook nog de kosten voor het toevoegen van de apps. Denk daarbij aan e-mail marketing, voorraad apps als Oberlo en meer. Er zijn er heel veel gratis, maar er zijn ook genoeg betaalde varianten. Het hangt er maar net van af hoe groot jij het wil maken, want daar zullen de kosten dan ook naar zijn. Ga er gemiddeld vanuit dat je nog zo’n €100 moet reserveren om alles up and running te hebben.
Shopify dashboards
Een van de grootste voordelen van Shopify vind ik de dashboards. Je krijgt veel meer inzicht in de data dan bij Lightspeed en dat is ideaal. Je hebt bijna geen Google Analytics meer nodig omdat alles in Shopify zelf zit. Als je Lightspeed vs Shopify zet dan wint Shopify het in dat opzicht. Hieronder wat voorbeelden van het dashboard van Shopify.
Als je Shopify opent dan kom je direct op dit scherm terecht. Hierin zie je het totale overzicht van de webshop. Hier zie je alleen de totale overzichten van bijvoorbeeld inkomsten en bezoekers. Het ziet er mooi en overzichtelijk uit en dat werkt heel fijn.
Als je meer op de data in wilt gaan dan moet je links in het menu naar Reports (Analytics in het Nederlands). Daar heb je vervolgens een compleet overzicht met alles wat belangrijk is. Denk daarbij aan CTR percentages, maar ook Conversiepercentages en de verhouding tussen nieuwe en terugkerende bezoekers.
Hierboven kun je zien wat voor data je allemaal te zien krijgt. Het is bijvoorbeeld heer interessant om te zien welk percentage iets in het winkelmandje voegt en hoeveel procent daarvan daadwerkelijk klant wordt.
Deze data krijg je niet zo mooi inzichtelijk in Google Analytics, tenzij je aan de slag gaat met Google Data studio. Het scheelt dus vooral veel tijd en zorgen, want je hebt nu alles al gecentreerd.
Shopify live view
Een van de leukste dingen aan Shopify vind ik de live view. Hoewel Google Analytics daar ook echt wel dicht bij in de buurt komt, is Shopify hierin wel een stap verder. Het laat zien waar de bezoekers vandaan komen én in welke fase van het aankoopproces ze zitten.
Zeker op het begin is het echt verslavend om hiernaar te kijken en te zien wat er in je shop gebeurt. Het laat je ook zien waar in het proces nog een lek zit of waar je het juist heel goed doet. Inspirerend en tegelijk heel handig!
Als we ook hierin Lightspeed vs Shopify doen, dan wint in mijn ogen Shopify het van de dashboards. De reden dat Lightspeed dit niet biedt is overigens logisch, maar daar kom ik straks op.
Voor wie is Shopify geschikt?
Shopify zou ik aanraden aan iedereen die nog nooit een webshop heeft gebouwd en die vooral snel een gelikte shop wil hebben met alle standaard functionaliteiten.
Ben je al iets verder en wil je echt een eigen brand neerzetten met een herkenbare shop? Dan is Shopify niet de beste keus. Je kunt dan beter kiezen voor het laten bouwen van een custom shop in WordPress, of natuurlijk voor Lightspeed.
Laten we nu in Lightspeed duiken.
Wat is Lightspeed?
Lightspeed kun je het best zien als een zwaardere versie van Shopify. Er zitten nog net even meer functies op dan bij Shopify. Zo heb je meer opties bij het adverteren en kun je dat verder tracken dan bij Shopify. Dat komt doordat Lightspeed is gemaakt voor meer ervaren marketeers.
Lightspeed is opgericht in 2005 in Canada en is jaren later pas naar Nederland overgewaaid. Lightspeed is op alle vlakken van e-commerce toonaangevend en innovatief. Dat zie je in de nieuwste trucjes voor conversie optimalisatie die er allemaal standaard al in zitten.
Je hoeft dus niets zelf te bouwen en ook Lightspeed is daarmee (net als Shopify) een drag & drop systeem dat direct ready to go is.
Lightspeed is voor alle soorten ondernemers die al verder zijn
Lightspeed biedt in tegenstelling tot Shopify pakketten op maat. Dat maakt het meteen interessant, want waar je bij Shopify helemaal wordt losgelaten, krijg je bij Lightspeed een hele professionele en persoonlijke onboarding.
Lightspeed is een compleet ondernemersplatform voor restauranthouders, winkeliers en online ondernemers. Met Lightspeed eCom manage je je voorraad, bestellingen, marketing en rapporten vanuit één backend. Met eenvoudig aanpasbare designs, aanvullende integraties en apps kun je jouw webshop volledig vormgeven zoals jij dat wilt.
– Lightspeed
Daar maken ze in mijn ogen het grootste verschil mee, want je hoeft niet dagen te wachten op een mail van Shopify of zelf het internet af te struinen naar informatie. Je kunt direct jouw contactpersoon bellen en je hebt meteen je antwoord of ze helpen je met het doorvoeren.
Zo moest ik zelf een API koppelen aan mijn webshop, maar dankzij de vriendelijke service van mijn contactpersoon hebben we een makkelijke omweg gevonden. Dat bespaart je duizenden euro’s voor het handmatig bouwen van een koppeling.
Waarom Lightspeed dan toch voor de ondernemers is die wat verder zijn? Dat komt omdat het systeem gewoon veel krachtiger is. Het kan duizenden producten met gemak snel laden en alle afwerking daarvoor wordt binnen het platform geregeld.
Lightspeed is perfect voor omni-channel
Heb jij niet alleen een webshop, maar ook een restaurant of fysieke winkels met een kassasysteem? Dan is Lightspeed perfect. Hiermee kun je namelijk alles meten.
Koppelingen met derden binnen Lightspeed
De koppelingen binnen Lightspeed zijn eigenlijk allemaal al gemaakt. De pixel van Facebook hoef je niet handmatig in te stellen en ook de link naar het Merchant center van Google en Google Ads is al gemaakt. Je hoeft dus alleen nog maar jouw ID in te vullen en je bent klaar om te gaan.
Voor de marketeers die graag willen adverteren op social media is er dus een groot pluspunt, want dat wordt veel makkelijker.
Lightspeed dashboard
Het dashboard van Lightspeed vs Shopify vind ik wel wat tegenvallen. Daarin krijg je bij Shopify direct meer te zien. Dit komt omdat Lightspeed ook bedoeld is voor de marketeer die veel meer de diepte in analyseert bij Google Analytics. Mij stoort het daarom niet, maar het is wel een verschil.
Hieronder zie je een foto van wat je ziet als je binnenkomt. In december ben ik begonnen met een nieuwe webshop: Joyinliving.nl Deze is volledig gebouwd in Lightspeed en daar ben ik zelf heel tevreden over.
Daar kun je nog iets in doorklikken door naar Statistieken te gaan. Maar daar ga je niet heel veel spannends vinden. Dat vind ik persoonlijk wel jammer als je Lightspeed vs Shopify bekijkt, maar het is wel precies wat je nodig hebt.
Voor alle aanvullende informatie moet je dus echt naar Google Analytics en Tag manager gaan.
Kosten voor Lightspeed
De kosten van Lightspeed vs Shopify liggen wel iets hoger. Het gaat vanaf €89 per maand, maar dan heb je nog geen thema. Er zijn een paar gratis varianten, maar voor een betaalde variant betaal nog gemiddeld €15,- per maand extra. Al met al ben je dus voor zo’n €100,- per maand klaar.
Voor- en nadelen Lightspeed
+ Makkelijk systeem met drag & drop
+ Snel in te richten om dezelfde dag nog te starten
+ Geschikt voor grotere shops met meer dan 10.000 producten
+ Keuze uit voorgeprogrammeerde thema’s
+ Volledig geoptimaliseerd voor hoge conversies
+ Nederlandse ondersteuning
+ Persoonlijk contactpersoon
+ Geschikt voor omni channel marketing
+ Megasnel door de eigen hosting van Lightspeed
+ Makkelijk te koppelen aan andere voorraadsystemen
– Hogere prijs om te starten
– Eigen code toevoegen is niet aan te raden
– Een thema is lastig aan te passen (je moet dus binnen de kaders blijven)
– Format voor blogs is niet heel aantrekkelijk
Lightspeed vs Shopify, waar ga je voor?
De moeilijkste keus die je moet maken voor je webshop is het basissysteem. Weet je nog niet zeker waar je voor moet gaan en wil je wat persoonlijk advies? Neem dan even contact op met mij! Ik help je graag verder zodat je vliegend van start kunt.
Kosten Lightspeed vs Shopify
Qua kosten kunnen de partijen dicht bij elkaar liggen, maar over het algemeen is Lightspeed duurder. Maar als je ziet wat je daarvoor krijgt zou ik in verhouding zeggen dat Shopify duurder is.
Als je nog beginnend bent met een webshop zou ik starten met Shopify, maar zodra je minimaal €200 per maand omzet en je wil doorgroeien? Dan adviseer ik je echt om naar Lightspeed over te stappen!
Dashboard Lightspeed vs Shopify
Afhankelijk van wat je wil en doet vind ik persoonlijk het dashboard met de data van Shopify duidelijker. Bij Lightspeed moet je dus echt Google Analytics erbij hebben, terwijl je dat in eerste instantie bij Shopify dan weer niet nodig hebt.
Ben je een marketeer en heb je al veel ervaring met Analytics? Dan gaat het voor jou geen probleem zijn om met Lightspeed te werken. Ben je nog leek daarin? Dan heb je twee systemen eigen te maken, namelijk Google Analytics en Lightspeed.
Gebruiksvriendelijkheid Lightspeed vs Shopify
Qua gebruiksvriendelijkheid krijgen ze van mij allebei een 9. Simpelweg door het makkelijke slepen en het eigen maken van het thema dat je kiest. Maar Lightspeed heeft in dezen wel weer meer opties op de pagina’s en bij de producten. Dingen die je bij Shopify dan weer moeilijker aanpast.
Conversie optimalisatie Lightspeed vs Shopify
Dit is mijn ogen echt beter bij Lightspeed. De overtuigingsprincipes van Cialdini zijn hier automatisch beter in verwerkt en dat heb ik altijd terug gezien in de resultaten.