Je bent vol enthousiasme gestart met jouw Facebook manager. Je hebt een mooie zakelijke pagina gemaakt voor op Facebook en Instagram en daarom wil je een winkel openen voor de producten. Je voert alles in en dan komt ie: Instagram shopping afgekeurd.. Waardeloos! Je probeert het nog een keer en krijgt nogmaals een afwijzing. Maar dat is het niet alleen, want nu kun je hem zelfs niet meer opnieuw invoeren of een beoordeling aanvragen.

Er wordt niet aangegeven wat de reden is, dus je loopt eigenlijk vast. Ik ken de frustratie, dus ik ga je hieronder vertellen wat je kunt doen!

Verschil tussen Facebook store en Instagram shopping

Als je een bedrijf hebt kun je die gaan promoten via Facebook en Instagram. Beide platformen zijn van Mark Zuckerberg, dus beide stores beheer je op het Facebook platform.

Ook al wil je dus alleen een Instagram store hebben, dan nog ontkom je er niet aan met Facebook te werken. Als je hier weinig tot geen ervaring mee hebt kan het nogal wat zijn om alles uit te zoeken in de Business manager. Je hebt onwijs veel mogelijkheden en als het allemaal nieuw is, komt er nogal wat op je af.

Ik heb daarom een handleiding gemaakt met methodes om tóch contact op te nemen met Facebook en een herziening aan te vragen voor je account. Hierin staan alle stappen beschreven én het staat ook nog vol tips om direct meer omzet te maken vanuit je Instagram profiel. Als lanceringsprijs is hij nu tijdelijk €29,95 i.p.v. €50,-. Wil jij hem ontvangen? Neem dan even contact met me op!

Hou je aan de Instagram shopping voorwaarden

Om gebruik te maken van Instagram shopping moet je aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Het gaat om de volgende:

 • Je hebt minimaal 10 artikelen in je webshop staan;
 • Je verkoopt producten (dus geen diensten);
 • Je verkoopt geen alcohol of andere verslavende producten als tabak;
 • Je hebt overduidelijk een webshop met goede foto’s;
 • Je hebt géén persoonlijke foto als profielfoto op Instagram of te veel persoonlijke foto’s op je feed;
 • Je bevindt je in een door Facebook goedgekeurd land. Met Nederland en België zit je altijd goed;
 • Je hebt een zakelijk Instagram account;
 • Je Instagram is gekoppeld aan je Facebook account;
 • Je hebt al volgers en er vindt activiteit plaats in je account;
 • Je verkoopt geen personaliseerde producten. Dat ziet Instagram als dienst, dus als je die categorie hebt moet je die weghalen. Alleen de kant en klare producten laat je zien.

Je voldoet aan alles, maar nog steeds is Instagram shopping afgekeurd

Het is onwijs vervelend, maar Facebook heeft er nog wel een handje van om iets sneller af te keuren dan nodig. De wetgeving is hierin heel erg aangescherpt en ze willen geen risico lopen dat er iets verkocht wordt wat tegen het beleid is.

Ik heb een vast contactpersoon via Facebook en ook zij geven aan dat het systeem onwijs gevoelig is geworden na alle rechtszaken van de afgelopen 5 jaar. Ze zijn daardoor extra streng, wat ten koste gaat van veel startende ondernemers.

Als bij jou Instagram shopping afgekeurd is zonder duidelijke reden, dan is de kans groot dat het ook onterecht is. Voldoe je aan alle voorwaarden van hierboven? Dan kun je twee dingen doen. Je kunt wachten en het per week nog eens proberen om te zien of je er al door komt. De andere optie is contact opnemen met Facebook. Dat klinkt makkelijk, maar dat wordt nog knap moeilijk gemaakt.

Facebook heeft een support mogelijkheid verstopt op de website, maar wel op een rare plek. Helaas is dat nog niet per se de uitkomst, want de mogelijkheid verschijnt alleen wanneer Facebook die melding aanzet. Hij staat vaak uit omdat ze bijvoorbeeld te druk zijn op de customer service.

Tijdens kantoortijden, kun je contact opnemen met de support afdeling van Facebook Business.

Klik op Chat en je krijgt een medewerker van Facebook te spreken. Soms wordt deze knop vervangen voor Aan de slag. Als dat zo is, dan heb je geen mogelijkheid om te chatten met een medewerker.

Herkeuring aanvragen voor Instagram shopping

Het is onwijs vervelend, maar het aanvragen van een herkeuring is vaak niet meer mogelijk. De reden is niet altijd duidelijk, maar het zal te maken hebben met een overload op het systeem. Wil je wel heel graag aan de slag met Instagram shopping? Bestel dan mijn Instagram Shopping Fix. Daarin laat ik je een methode zien waarmee je tóch in contact kunt komen met Facebook voor een herziening van het account.

Om je ook meteen op weg te helpen geef ik drie tactieken aan waarmee je direct meer omzet kunt genereren met jouw webshop. Allemaal bonussen, gewoon zomaar!

Let op, hier gaat bij Facebook vaak weken tot maanden overheen, dus hoe vervelend ook, reken niet op een snelle oplossing. Ik kan je natuurlijk ook helpen om in de tussentijd nieuwe kanalen in te zetten voor inkomsten voor jouw shop, dus contact opnemen is altijd een goed idee 😉

Meest voorkomende problemen bij afkeuring Instagram winkel

Vaak zie ik wel dezelfde problemen voorkomen wanneer Instagram shopping afgekeurd is. Hieronder de meest voorkomende, dus zorg dat je die vast checkt!

 • Je domein is niet geverifieerd: je Instagram account bestaat waarschijnlijk nog niet zo lang. Je hebt te weinig content, volgers of je bent gewoon pas net gestart. Zorg dat je een goede basis hebt en dat je voldoende content hebt om te laten zien voor je je profiel laat keuren. Ik heb nog wel tips om zo snel mogelijk naar de 1000 volgers te komen. Uiteraard kwalitatief, dat waardeert Facebook des te meer.
 • Te weinig of geen producten op je website: tijdens het aanvragen had je mogelijk nog geen producten op je webshop staan. Dit is wel een vereiste voor de aanmelding. Anders kan Facebook niet goed beoordelen of je goede producten hebt en of je daadwerkelijke verkoopt dat je zegt.
 • Je hebt al te vaak andere afgekeurde accounts gehad: als je vaak stores of ad accounts hebt gehad die zijn afgekeurd, dan is de kans aanwezig dat Facebook je eruit pikt en het moeilijk blijft maken. Hoewel ze dat nooit zo zullen zeggen en wij het niet hard kunnen maken, is er wel een verband te zien hierin.
 • Checkout style wordt niet ondersteund: bij het aanmaken van de Facebook shop voor de checkout “chatten met verkoper” hebt gekozen. Deze optie wordt niet ondersteund voor Instagram shopping. Helaas is dit niet aan te passen en moet je de hele shop verwijderen en opnieuw beginnen. Je moet dan kiezen voor “betalen op website”. Dit is de eerste optie die je krijgt en echt heel belangrijk. Het maakt niet uit wat je aanpast, als je die eerste stap verkeerd hebt moet je helemaal opnieuw beginnen.

LET OP: het werkt niet om een nieuw account op Facebook en Instagram te maken. Sterker nog, als je probeert je afgekeurde account te omzeilen met een nieuwe, dan is de kans groot dat je een flag meekrijgt. Dat is een extra teken van Facebook om je streng te controleren. Ze willen namelijk niet dat mensen proberen de regels van Facebook te omzeilen.

Heb je alles gecheckt en opgelost? Dan komt er na enkele weken een zinnetje onder de melding dat je Instagram shopping afgekeurd is. Je kunt hier bezwaar indienen en de herkeuring aanvragen. Let op: dit geldt niet altijd.

Wat je precies moet doen om opnieuw gekeurd te worden, laat ik zien in mijn Instagram Shopping Fix.

Danique

Danique

Hi! Mijn naam is Danique en ik ben advertising en affiliate expert. Ik heb een eigen online marketing bureau en werk daarmee voor de mooiste merken. Daarnaast ben ik sinds 2015 blogger en vond ik het hoog tijd worden voor een frisse wind in de affiliate wereld. Met mijn cursus The Affiliate Roadmap leer ik mensen fulltime inkomen te verdienen met hun blog!

Leave a Reply