In de digitale wereld van vandaag hebben bloggers zich gevestigd als invloedrijke stemmen, bronnen van inspiratie en veelal zelfs als ondernemer. Maar terwijl velen van ons genieten van het lezen van de boeiende content, blijft de vraag hangen: “Wat verdient een blogger eigenlijk?” Ik ben er zelf natuurlijk ook één en het is zo ongeveer de meest gestelde vraag, dus vandaag neem ik jullie mee. Laten we eens duiken in de wereld van bloggen en ontdekken wat deze creatieve geesten er zoal aan overhouden.

Wat verdient een blogger die start vanuit passie?

Bloggen begint vaak als een passieproject. Iets leuks voor erbij of vanuit de drang om iets te maken wat nog niet bestaat. Bijvoorbeeld omdat je een hobby hebt waar je zelf weinig informatie over kan vinden.

Maar het delen van persoonlijke ervaringen, kennis of creativiteit is de drijvende kracht achter veel blogs. We vinden het nu eenmaal leuk om verhalen te lezen van anderen en een kijkje te krijgen in het hoofd van een ervaringsdeskundige. Of dat nu iets zakelijks of heel erg persoonlijks is.

In de beginfase is het inkomen vaak bescheiden, zo niet onbestaand. Maar de vreugde van het delen en verbinden met een publiek is vaak de grootste beloning. Dat is ook de enige motivatie om vol te blijven houden. Zo is mijn eigen blog begonnen in 2015 omdat ik mijn familie wilde meenemen in wat ik allemaal deed tijdens mijn studentenleven en wat ik leerde. Dat ik er meer verkeer mee aantrok wist ik helemaal niet. Dat kwam allemaal later pas.

Reken er dus maar op dat een blogger die net is begonnen en die dat puur vanuit passie en fun doet, er de eerste 3 tot 6 maanden niks aan verdient. Tot zover de motivatie om te starten.

Wat verdient een succesvolle blogger?

Naarmate een blog groeit in populariteit en de inhoud meer lezers aantrekt, opent zich de mogelijkheid tot samenwerkingen en partnerships. Bloggers kunnen benaderd worden door merken voor gesponsorde inhoud, productrecensies en zelfs betaalde gastbijdragen. Dit is het stadium waarop hun inzet en consistentie beginnen te resulteren in tastbare prestaties.

Wat verdient een blogger dan precies? Dat ligt aan de hoeveelheid verkeer die naar de website komt, maar ook de samenwerkingen die je aangaat. Een A-merk is bereid meer te betalen voor de samenwerking dan een onbekend of C-merk natuurlijk. Maar die eerste samenwerkingen? Die levert vaak tussen de €50 en €250 op.

Hierna kan het al snel oplopen en nog veel leuker worden. Stel dat je een exclusieve samenwerking aangaat op een onderwerp waar alleen jij veel over schrijft. Dan is het voor een merk interessant om in die content genoemd te worden. En daar zijn ze bereid voor te betalen.

Het is nogmaals van veel factoren afhankelijk, maar hoe meer bezoekers en daardoor invloed je hebt, hoe meer je waard bent. Denk maar aan een Enzo Knol of Monica Geuze. Daar kun je rustig €5000 – €20.000 voor betalen om als merk een samenwerking aan te gaan.

Meerdere inkomstenstromen om te verdienen als blogger

Een professionele blogger kan verschillende inkomstenstromen ontwikkelen. Naast samenwerkingen met merken kunnen bloggers geld verdienen met advertenties op hun site, affiliate programma’s, verkoop van digitale producten zoals e-books of online cursussen, en in Amerika zelfs donaties van hun toegewijde lezers. Deze extra inkomstenbronnen maakt bloggen tot een haalbare carrièrekeuze.

Mits je geduld, heel veel motivatie en doorzettingsvermogen hebt natuurlijk. Want het komt echt niet aanwaaien, zeker niet nu er steeds meer concurrentie en content is te vinden online. Dat komt onder andere door de opkomst van AI. Dat maakt dat er veel meer content wordt gemaakt en je dus ook van nog betere huize moet komen, wil je dat kunnen overtreffen.

De invloed van online marketing en content

Het inkomen van een blogger wordt vaak beïnvloed door het verkeer dat hun site genereert en de niche waarin ze actief zijn. Populaire niches zoals lifestyle, mode en beauty trekken vaak meer merkpartnerships aan, terwijl nicheblogs met een specifieke expertise soms hogere tarieven kunnen vragen voor gespecialiseerde content.

Als je start met een eigen blog om geld te verdienen, dan is het belangrijk dat je een duidelijke niche kiest. Dat maakt het niet alleen voor een lezer makkelijker om door je website gaan. Maar het is vooral voor Google fijner om te kijken waar je precies expertise over hebt. Is dat niet duidelijk en schrijf je maar over van alles en nog wat? Dan gaat je content nooit écht lekker ranken.

En geen lezers, is geen verdiensten. Wil je dus geld verdienen als blogger? Dan moet je ook nadenken over je marketing en niet zo zeer alleen leuke verhalen schrijven zoals velen denken. Hoe je dat precies doet, dat leer ik je onder andere in de The Affiliate Roadmap.

Van hobby blogger naar business

Een cruciaal aspect van het inkomen van een blogger is hun vermogen om effectief te onderhandelen over tarieven. Er is geen vastomlijnde regel voor wat een blogger verdient, omdat dit sterk kan variëren op basis van factoren zoals ervaring, bereik en het niveau van betrokkenheid van het publiek. Het is belangrijk dat bloggers hun eigen waarde erkennen en tarieven vaststellen die in lijn zijn met hun inzet en de waarde die ze bieden aan merken en lezers.

En dat kan op het begin best wel ingewikkeld zijn. Het is aan te raden om te beginnen met lage prijzen. Eerst zorgen dat je klanten en samenwerkingen hebt. Dat is namelijk allemaal waarde voor je portfolio. En hoe meer succesvolle samenwerkingen je hebt gehad, hoe meer nieuwe merken voor je willen betalen.

Start met verdienen als blogger

Wat een blogger verdient, gaat verder dan alleen financiële beloningen. Het begint met een diepgewortelde passie en groeit uit tot een gevestigde carrière met diverse inkomstenstromen. Het is een reis van creativiteit, consistentie en toewijding die, wanneer goed aangepakt, niet alleen voldoening schenkt, maar ook financiële stabiliteit kan bieden. Dus, voor degenen die dromen van een carrière als blogger, onthoud: de sleutel ligt in je passie, prestaties en het volledige potentieel van wat je te bieden hebt aan de wereld van het internet.

Lees hoe jij geld kunt verdienen met de Affiliate Roadmap en start met leven als blogger.

Danique

Danique

Hi! Mijn naam is Danique en ik ben advertising en affiliate expert. Ik heb een eigen online marketing bureau en werk daarmee voor de mooiste merken. Daarnaast ben ik sinds 2015 blogger en vond ik het hoog tijd worden voor een frisse wind in de affiliate wereld. Met mijn cursus The Affiliate Roadmap leer ik mensen fulltime inkomen te verdienen met hun blog!

Leave a Reply