Als er één stad is waar ik ieder jaar wel naar wil blijven terugkeren, dan is dat zonder twijfel Edinburgh. Ik ben er zelf nu twee keer in een half jaar geweest, maar het blijft absoluut jaarlijks terugkomen. Wat de stad zo magisch maakt, wat je er moet doen en welke toeristische dingen je moet vervangen voor de unieke ervaringen?

Dat ga ik allemaal met je delen. Want geloof mij, als je het mystieke Edinburgh eenmaal hebt ervaren, dan wil je niet meer anders. Ik heb daarom ook een tourguide gemaakt die verder gaat dan alleen het bezoeken van leuke plekken. Historie, leuke anekdotes, de lekkerste eettentjes, mijn eigen ervaringen en natuurlijk de onontdekte plekjes die je niet mag missen. 

Mijn persoonlijke reis naar Edinburgh 

Oktober 2022, maandagochtend om 5.00 uur. Zenuwachtig word ik afgezet op Schiphol. Niet zomaar. In die periode doorliep ik een pittig NLP-traject waarbij we flink in het verleden en mijn patronen zijn gaan graven. Op zo’n moment niet leuk, maar achteraf ben ik mega dankbaar dat het is gebeurd.

We kwamen erachter dat ik een aantal blokkades had waar ik zowel zakelijk als privé op vastliep. Advies: laat jezelf zien dat je meer kunt en stop met je klein te houden. Heb je een droom? Dan heb je alles binnen bereik om dat in gang te zetten. Mijn droom: meer avonturen beleven, zelf dingen ervaren en genieten van alleen zijn. Maar ook: durven om gezien te worden.

En dan ook niet meer uitstellen of zeggen dat je het volgend jaar doet. Nee. Donderdag kwam ik uit de sessie en die avond boekte ik. Maandagochtend zou ik naar Edinburgh vliegen. En het was magisch. 

Veilig naar Edinburgh als vrouw

Ik ben in mijn eentje naar Edinburgh gegaan, wat best een ding was. Ik vond het namelijk heel eng, omdat mijn beeld van grote steden is dat het gevaarlijk is voor (jonge) vrouwen. Maar meerdere vrienden die er zijn geweest en na grondig onderzoek bleek juist deze stad super veilig om alleen naartoe te gaan. Plus: je bent heel dichtbij Nederland. Dus mocht je echt paniek hebben, dan ben je ook zo weer thuis.

Maar ik kan dus niet anders zeggen; ik heb me geen énkel moment onveilig gevoeld. De mensen zijn bizar vriendelijk, er zijn nagenoeg geen zwervers of junks te vinden en ik heb ook geen straat gevonden waar het guur voelde. Dus juist als je vrouw bent: Edinburgh is perfect om in je eentje naartoe te gaan.

Ze hebben zelfs een aantal pubs die zijn benoemd tot meest vrouwvriendelijke van Europa. En ik kan het beamen, want ik ben er vrolijk naar binnen gehuppeld. Eigenlijk was dat overal wel. Vanaf het moment dat ik het hotel uitliep voelde het alsof ik thuis was in deze stad. Er hangt een hele vriendelijke en gemoedelijke sfeer. Totaal niet dat drukke en gehaaste zoals we dat in Nederland kennen. Dat was zo’n verademing. 

Wat te doen in Edinburgh als je alleen bent?

Er is dus echt ontzettend veel te doen in Edinburgh als je alleen bent. Meer dan genoeg om een week mee te vullen, terwijl de meesten 2 a 3 dagen Edinburgh pakken. Hoe meer hoe beter, want je kunt dus makkelijk nog een aantal dagen vullen. Ik heb in mijn tourguide de uitgebreide planning voor je staan, maar hieronder een aantal dingen die je zéker mee moet pakken als je er bent. 

 • Edinburgh Castle
 • Dean Village
 • Calton Hill
 • Royal Mile
 • Botanic Garden
 • Old Town
 • Princes Street Garden

Dit zijn de grote highlights, maar er zijn een aantal pareltjes verstopt die jouw reis echt uniek gaan maken. Plekken die mijn hartje hebben doen overlopen van liefde en dankbaarheid.  

Het magische Edinburgh Old Town

Dit is de plek waar je Edinburgh op de beste manier gaat beleven. De stad is opgedeeld in twee delen: Old Town en New Town. De namen verklappen het al, maar Old Town is waar je de echte oude gebouwen, straten en steegjes vindt. De panden tochten als een malle en staan overal scheef, maar tegelijk heb je nog nooit zoiets moois gezien.

New Town is daarentegen de plek waar je fancy bars en de nieuwe winkelcentra vindt. Ik ben er zelf niet echt fan van, want die city malls vind je overal wel. Daar ga je niet de cultuur en de mooie verhalen vinden die zo’n stad echt tekenen. In Old Town vind ik het zelf ook echt veel gezelliger en sfeervoller. Niet alleen door de oude straten, maar juist door de gezelligheid van winkeliers. Het is echt alsof je even door de geschiedenis heen loopt.

Edinburgh castle en waarom je er vóór 13.00 moet zijn

Edinburgh Castle staat natuurlijk centraal. De stad is er letterlijk omheen gebouwd, dus waar je ook loopt, het kasteel kun je overal vinden. Fun fact: ik heb in een week tijd niet eens Google maps hoeven gebruiken, want dankzij het kasteel kon ik altijd heel makkelijk de weg terugvinden naar het hotel.

Je kunt dan ook niet vertrekken zonder Edinburgh Castle van binnen te hebben gezien. Je kunt niet fysiek een kaartje kopen, dus zorg dat je die digitaal vast paraat hebt. Geen probleem als je die was vergeten, je kunt gewoon online een kaartje kopen. Ervan uitgaande dat het niet te druk is natuurlijk, want je moet wel een tijdsslot kiezen.

Ben je binnen, dan kun je door verschillende gebouwen lopen en ook gebruik maken van een audio uitleg. Super leuk en vooral heel interessant. Ik liep zelf met een gids en dat was echt heel tof. Het taaltje maakt het natuurlijk helemaal af en hij vertelde heel geanimeerd over hoe de oorlog verliep.

Maar er is iets heel belangrijks wat je niet mag missen. Precies om 13.00 uur komt er namelijk een man in kostuum een kanon afschieten. Zonder kogel natuurlijk, maar de klap is heel hard en indrukwekkend. Overal in de stad kun je die horen. Handig om te weten wanneer het lunchtijd is. Idealiter ga je dus in de ochtend naar het kasteel, want dan kun je dit tafereel nog meepakken!

Edinburgh voor Harry Potter fans

Nog meer Potterheads onder ons? Ik ben zo ongeveer de grootste Harry Potter fan die er is en dan kun je je hart niet op in Edinburgh. Er is namelijk ontzettend veel waar de films en boeken op geïnspireerd zijn te vinden in de stad. De Royal Mile was bijvoorbeeld inspiratie voor het bedenken van de Diagon Alley, maar zo is er nog veel meer. En geloof me, als je door de straten loopt dan snap je precies waar JK Rowling het vandaan haalde.

Zo kun je onder andere het graf van Tom Riddle vinden, maar ook talloze winkels en kleine musea. Ook het koffiewinkeltje waar Rowling haar eerste boek heeft geschreven vind je hier in de stad. Dus ja, goede reden om daar ook even een magisch koffietje te doen natuurlijk.

Ook buiten de stad zijn een aantal leuke dingen om op te zoeken. Daarvoor heb je dan wel zelf een auto of een taxi nodig, maar het is een aanrader om in ieder geval naar de Jacobite train te gaan. Dit is de stoomtrein die gebruikt wordt in de film.

Wat zijn de beste Edinburgh highlights?

Ik was 5 dagen in Edinburgh, maar een paar dingen waren voor mij echt het meest bijzonder. Dan heb ik het niet over het eten en drinken, maar puur de mooie plekken om te zien. Dat zouden voor mij zijn:

 • Royal Mile
 • Botanic Garden
 • Department of Magic
 • Calton Hill
 • St Giles Church
 • Greyfrairs Bobby
 • Princes street garden
 • Dean Village

En er is echt nog veel meer te zien en te doen, maar deze dingen staan bovenaan mijn lijstje als ik denk aan waar ik de leukste herinneringen heb opgebouwd. Ik heb dit overigens zowel in mijn eentje bezocht, als later ook met vrienden. Dus het is geschikt voor groepen als wanneer je alleen bent.

Edinburgh stedentrip

Van plan om een stedentrip te plannen naar Edinburgh? Dan kun je er ook aan denken om een paar leuke dingen buiten de stad op te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld naar het Lake van Lochness gaan, maar ook naar de highlands. Perfect om een dag lekker te gaan wandelen en uit te waaien. Ben je wel van de avonturen? Dan is het aan te raden de Ben Nevis te beklimmen. Althans, het is meer wandelen en hiken, maar wel met grandioze uitzichten.

Ik hoor ook van anderen dat het leuk is om Edinburgh te combineren met Glasgow en bijvoorbeeld Ierland. Hoewel de sferen op elkaar lijken is het wel echt een wereld van verschil. Maar mocht je de tijd hebben; dan kun je er een hele leuke kleine rondreis van maken!

Edinburgh vliegtickets boeken

Ik boekte mijn ticket een paar dagen van tevoren en op maandag ochtend vroeg vloog ik. Weet je wat perfect is? Je bent er binnen 1,5 uur. Je kan niet eens een film kijken, want als je net bent opgestegen ga je alweer landen. Luister wat muziek of pak nog wat slaap mee, maar het is zo voorbij.

De tickets heb ik geboekt via Cheaptickets en het hotel waar ik verbleef via Booking.com. Ik sliep in the Glasshouse Hotel. Echt geweldige ervaring gehad. Super vriendelijk personeel en een luxe kamer. Bovendien was het overal dichtbij, dus ik heb alles die dagen te voet gedaan.

Meest veilige stad voor soloreizigers, óók voor vrouwen

Ik had het eerder al benoemd, maar Edinburgh is heel veilig voor vrouwen. Het heeft daar onder andere zelfs prijzen voor gewonnen. Ik ben bijvoorbeeld ook alleen naar een pub gegaan, wat ik echt niet snel zou doen. Maar hier voelde het goed en vertrouwd.

Wil je 3 a 4 dagen Edinburgh verkennen? Geen zorgen, dat kan gewoon in je eentje dus!

Edinburgh weer; wanneer is de beste tijd om te gaan?

Lastig te zeggen en tegelijk heel makkelijk. Edinburgh staat namelijk bekend om random hoosbuien die over je heen storten. Ik ben zelf eind oktober geweest. Geweldige tijd, want dan is het Halloween en tegelijk al kerstachtig. Ik had mazzel met mooi weer, maar je kunt er maar beter van uit gaan dat het veel regent. Ook niet erg, kun je je prima op kleden natuurlijk.

Maar de beste tijd om te gaan is natuurlijk nu. Je kunt er ook gaan werken, mocht het niet passen in de vakantie. Zelf werkte ik in de ochtend mijn affiliate websites bij en deed ik wat werk voor klanten. In de middag ging ik dan op pad om leuke dingen te doen en juist alles los te laten.

Met de boot naar Edinburgh

Edinburgh is met 5,3 miljoen inwoners de hoofdstad van het prachtige Schotland en het is zowel per auto als per boot te bereiken. De meesten zullen rechtstreeks vliegen, want dat is minder dan een uur. Maar het is ook mogelijk om met de auto te gaan. Ik heb dat zelf nog niet gedaan, maar dat staat wel op de planning. Ik zou zelf graag nog naar de highlands willen gaan met de eigen auto en met onze zwarte labrador Dobby. Wel een behoorlijke rit, want dan ben je zeker 2,5 dag onderweg. Met de boot is het niet ideaal, want het is zowel duur als lang. De tocht alleen al is ruim 12 uur. Maar mocht je vliegangst hebben, dan heb je nog steeds mogelijkheden. 

Danique

Danique

Hi! Mijn naam is Danique en ik ben advertising en affiliate expert. Ik heb een eigen online marketing bureau en werk daarmee voor de mooiste merken. Daarnaast ben ik sinds 2015 blogger en vond ik het hoog tijd worden voor een frisse wind in de affiliate wereld. Met mijn cursus The Affiliate Roadmap leer ik mensen fulltime inkomen te verdienen met hun blog!

Leave a Reply