Vanaf het moment dat ik ben gaan ondernemen voelde ik de spanning van de risico’s. Wat nou als het misgaat en ik straks niks meer heb? Wat als de website eruit klapt en ik niet meer zichtbaar ben? Of als ik door ziekte tijdelijk niet naar klanten kan?

Die angsten zijn niet echt lekker voor je gezondheid kan ik je vertellen. Het ondernemen moet leuk zijn en energie opleveren, niet kosten. Daarom ben ik al snel onderzoek gaan doen naar extra inkomstenbronnen als passief inkomen. Gewoon voor het geval alles misgaat. Al snel ontdekte ik dat er veeeel meer mogelijk is dan ik had gedacht en dat ik mijn vangnet heel groot kan maken. Ik besloot het stap voor stap uit te breiden. Zodra één bron goed liep en geautomatiseerd werd kon ik door naar de volgende. Inmiddels heb ik 10 vormen van passief inkomen en dat zorgt voor ontzettend veel rust en plezier in het ondernemen!

Hoe passief inkomen mij de ruimte gaf om te ondernemen

Wanneer je net begint met ondernemen heb je het vaak niet breed. Dat maakt helemaal niet uit, maar daardoor heb je iets minder ruimte om te investeren en zo sneller te groeien. Wanneer je passief inkomen weet te realiseren weet je dat er een vangnet is zodat je wat meer ademruimte hebt. Dat maakt het ondernemen een stuk prettiger, want nu kun je risico’s tenminste ook nemen. Hoe ik dat voor mezelf heb gerealiseerd lees je hieronder!

#1 Online marketing agency

Iedereen heeft een basisinkomen, ik dus ook. Hieruit komt het merendeel van mijn inkomen, maar mocht dit om wat voor reden dan ook verminderen, dan heb ik de andere 9 bronnen om het te compenseren. Mijn online marketing bureau Digital Dinosaurs levert maandelijks een stabiel inkomen omdat we werken met abonnementen. Dat betekent dat we werken op de lange termijn en niet iedere maand hoeven af te vragen waar het geld vandaan gaat komen. Digital Dinosaurs is een full service online marketing bureau waarbij we MKB en ZZP’ers helpen bij de online groei. Van A tot Z begeleiden we de klant, zodat ze structureel groeien. Ook hier zit een vorm van passief inkomen in. Wij hebben namelijk freelancers die voor ons werken. Op die manier verdien ik commissie over de klanten die ik aan hen koppel. Op het begin werkte ik nog volledig zelf in het bedrijf en voor de klanten, maar om te kunnen groeien naar andere inkomstenbronnen werd het tijd het stokje over te dragen aan onze freelancers.

#2 E-commerce

Dit is een van de inkomstenbronnen die nog meer oplevert dan nummer 1, maar die niet constant is. In mijn geval bestaat e-commerce uit dropshippen. Dit is het online verkopen van producten zonder dat je voorraad nodig hebt en waarbij je weinig tot geen risico loopt. Het kan gemakkelijk duizenden euro’s per maand opleveren, maar het kan ook net zo goed wekenlang stilvallen omdat je nieuwe producten moet testen. Ik gebruik de opbrengsten van e-commerce daarom puur als extraatje en reken er niet op, dan kan het alleen maar meevallen. Wel ideaal om je spaarrekening te spekken in geval van nood of om je vakanties van te betalen! E-commerce is voor een groot deel gemakkelijk te automatiseren, waardoor je er geen fulltime baan aan overhoudt.

#3 Aandelen en opties

Dit is een beetje een tricky one. Aandelen gebruiken wij puur om ons pensioen vast veilig te stellen. Het rendement op de bank is nu eenmaal niet noemenswaardig, dus het is zonde je geld daar te laten staan. Voor mij is het dood geld, dus tijd om het te laten leven. Hier zitten echter wel risico’s aan vast, dus let erop dat je het alleen met geld doet wat je (hoe pijnlijk ook) kunt missen. Je bepaalt zelf hoe groot je het risico maakt, maar garanties krijg je nooit.

#4 Affiliate marketing

Dit is een vorm van online marketing en ontzettend leuk om te doen. Deze website is daar een voorbeeld van. Door relevante content te schrijven voor de doelgroep kun je gaan werken met affiliates. Kort door de bocht betekent het dat jij commissie krijgt voor de verkopen die via jouw website gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer ik een blog schrijf over een bepaald boek. Ik plaats er een linkje bij die leidt naar de website van Bol.com. Vervolgens krijg ik een deel van de inkomsten van de bestelling die via mijn linkje wordt geplaatst. Het mooie is dat het volledig geautomatiseerd is en artikelen die jaren oud zijn leveren nog steeds geld op. Tenzij je er écht je werk van maakt zal het niet heel veel opbrengen, maar een paar honderd per maand extra is toch weer mooi meegenomen!

#5 Freelance tekstschrijver

Toen ik nog in loondienst als online marketeer werkte, heb ik mij gespecialiseerd als tekstschrijver. Uiteindelijk was ik online marketing manager geworden, maar het schrijven van (SEO-)teksten is nog altijd een grote bron van inkomen. Door voor vaste partijen te schrijven heb ik hier een vast inkomen, maar ben ik er niet van afhankelijk. Daarnaast is het ideaal om het schrijven af te wisselen met de meer data-gerichte werkzaamheden als het draaien van campagnes en advertenties. Schrijven doe ik zo’n 16 uur per week en het levert me maandelijks ruim €2000,- op.

#6 Investeren in vastgoed (kan al vanaf €500)

Bij vastgoed denken de meesten dat je tonnen op de bank moet hebben staan en dat het alleen voor de rijken is, maar niets is minder waar. Je kunt al starten met enkele honderden euro’s. Je koopt dan samen met een groep anderen een pand en jij krijgt daar het percentage van de inleg terug. Dus stel dat jouw €1000,- 1% is van de totaalsom, dan krijg je ook 1% van de opbrengsten. Het duurt ontzettend lang voor je echt iets gaat opbouwen, maar je kunt het nu wel steeds verder laten uitbreiden. Je krijgt nog altijd meer rendement dan op de bank en het is stabiel. Let er wel goed op dat je weet met wie je in zee gaat en dat de contracten gecheckt zijn door een jurist om problemen te voorkomen.

#7 Cryptocurrency

Dit is iets wat net als het investeren in aandelen heel risicovol is. Daarnaast is het op het begin lastig om te begrijpen en gaat de materie ontzettend ver de diepte in voor je écht snapt hoe het werkt. Ik besteed dit daarom uit aan een vriend van mij. Hij krijgt in ruil een percentage van de winst, maar ik hoef er niet naar om te kijken. Daarnaast hoef je er net als met aandelen weinig tijd in te stoppen. Via Cryptohopper kun je regels instellen waardoor er automatisch een trade plaatsvindt. Hoe dit allemaal gaat en hoe je er je winst uit kunt halen vertel ik een latere blog!

#8 Interim online marketeer

Aangezien mijn online marketing bureau geautomatiseerd doorloopt, kan ik mij inzetten als interim marketeer. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf tijdelijk een project heeft waar extra handen voor nodig zijn, of wanneer er tijdelijke expertise nodig is in het bedrijf. Ik verdien hiermee al gauw €60,- of meer per uur en dat terwijl je vaak gedeeltelijk vanuit huis kunt werken. Toch zijn er wel nadelen. Je werkt maar tijdelijk in het team, wat het soms best eenzaam maakt. Je hoort er namelijk net niet bij, ook al is het een ontzettend leuk en gezellig team. Voordeel is natuurlijk dat je nergens aan vast zit en in korte tijd bij allerlei mooie merken kunt werken.

#9 Inkomsten van bedrijven op commissiebasis

Een andere leuke manier om bij te verdienen is door op commissiebasis te werken. Hier zit wel een risico aan, want je werkt met start-ups, maar het kan snel oplopen. Denk maar aan de eerste persoon die aandelen kocht van Über en belachelijk werd gemaakt door vrienden. Ik gok dat hij nu degene is die lacht. Hij heeft miljoenen verdient door te investeren in een goed idee. Je moet mazzel hebben natuurlijk, want niemand dacht dat het zo groot zou worden, maar ook bij minder succesvolle bedrijven kan het al snel een mooi bedrag opleveren. In mijn geval zet ik mij niet financieel in, maar in uren. Zo werk ik mee aan de marketing in ruil tegen een percentage van de winst. Daar heb ik zelf directe invloed op, dus vandaar dat ik me daar wel aan durf te wagen.

#10 Influencer marketing

Dit is voor mij geen financiële vorm van inkomsten, maar wel van materiële. Zo krijg ik producten thuisgestuurd van bedrijven die graag een artikel daarover zien verschijnen. Dit is tevens een vorm van linkbuilding en uiterst effectief voor het bedrijf. Zo’n artikel draagt namelijk bij aan zowel de vindbaarheid als de zichtbaarheid van een merk. Je kunt dit nog veel verder trekken door het maken van video’s maar dat moet je liggen. Voor mij is het een ontspannende vorm van schrijven en daarnaast leer ik ook nog eens mooie merken kennen.

Het eindeloze geduld van vriendlief

Eerlijk is eerlijk, ik had nooit dit kunnen bereiken zonder (financiële) steun van mijn partner. Dankzij hem kreeg ik de ruimte om fouten te maken en hoefde ik me geen zorgen te maken over het dak boven mijn hoofd. Dat besef is er en daarom ben ik ook ontzettend trots op wat er nu allemaal staat. Dit had nooit zo snel kunnen gaan als ik het in mijn eentje voor elkaar had moeten boksen. Dus wees niet bang om om hulp te vragen bij vrienden en familie. Iedereen begint onderaan en het maken van fouten hoort er nu eenmaal bij. Als je maar weet: aan het eind van de rit is het het echt meer dan waard!

Danique

Danique

Hi! Mijn naam is Danique en ik ben advertising en affiliate expert. Ik heb een eigen online marketing bureau en werk daarmee voor de mooiste merken. Daarnaast ben ik sinds 2015 blogger en vond ik het hoog tijd worden voor een frisse wind in de affiliate wereld. Met mijn cursus The Affiliate Roadmap leer ik mensen fulltime inkomen te verdienen met hun blog!

Leave a Reply