Hoe je het ook went of keert, de makers van Divi en Elementor rule the digital world. Als in; iedereen die een website gaat bouwen en maar een klein beetje onderzoek doet, komt bij deze kanjers uit. Beide systemen zijn gericht op gebruiksvriendelijkheid, zodat je geen developer nodig hebt om een professionele website te bouwen.

De afgelopen jaren heb ik veelvuldig met beide systemen gewerkt, maar wat mij betreft is er wel echt een winnaar. In dit artikel neem ik de verschillen met je door, zodat je zelf kunt kijken waar je voor gaat. Deze vergelijking is gemaakt in 2021, maar zal de komende jaren geüpdate worden met de nieuwste veranderingen.

Ben je een Elementor- of Divi-kind?

Eerlijk is eerlijk, het is wel een beetje de strijd die alle merken hebben. Groei je op met Apple? Dan kun je niet werken met Microsoft. Cannon fan? Dan wil je geen Nikon aanraken. Zo werkt het met Elementor en Divi ook. Als jij bent gewend aan het een, dan werkt het ander redelijk naar.

Pech voor mij, want mijn klanten werken met verschillende systemen. Om ze zo optimaal mogelijk te kunnen helpen was het dus wel noodzaak om zowel Elementor als Divi volledig te beheersen. Daarom heb ik de afgelopen jaren talloze websites gebouwd met beide systemen. Laten we dat eens van begin tot eind doornemen.

Elementor review (Elementor vs Divi)

Om je een zo goed en duidelijk mogelijk beeld te geven van Elementor, heb ik een video hieronder gevoegd. Hierin wordt uitgelegd hoe het werkt en hoe je start met Elementor.

De Elementor pagebuilder is enorm aan het stijgen in populariteit. Zoals ze zelf aangeven zitten ze al op meer dan vijf miljoen geïnstalleerde websites, wat natuurlijk een indrukwekkend aantal is.

Elementor zou volgens henzelf niet gecombineerd hoeven te worden met een thema, maar mijn ervaring is anders. Ik vind het gratis Hello Elementor theme niet echt fraai en beperkt. Maarja, wat verwacht je van een gratis thema.

Als je de mogelijkheid hebt kun je het best Astra Pro gebruiken als ondersteunend thema. Dan heb je namelijk nog veel meer mogelijkheden en functies en het werkt feilloos met elkaar samen.

Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om te starten met het gratis bijpassende thema van Elementor zelf. Doe dat in ieder geval om gevoel te krijgen met het thema, zodat je in een later stadium beter weet wat je zoekt qua functies.

Elementor builder in gebruik

Fast forward naar het gebruiken van de Elementor builder. In mijn geval heb ik het thema gebruikt voor zowel het bouwen van websites, blogsites als webshops. En eerlijk is eerlijk; alles werkt top. Het is een heel makkelijk drag en drop systeem en je hoeft nergens echt technische kennis voor te hebben.

Een nadeel vind ik wel de balk met functies aan de linkerkant. De website wordt voor een deel in elkaar gedrukt, waardoor je minder goed beeld hebt van het eindresultaat. Dit in tegenstelling tot Divi, waar je de mogelijkheid hebt dit anders weer te geven.

Elementor werkt ook met widgets. Je kunt op die manier de website makkelijk opbouwen in blokken die vooraf al ingesteld zijn. Wanneer je in het dashboard van WordPress zit kun je bij de instellingen van het thema de lettertypes en kleuren instellen. Bij het invoegen van een nieuw blok bij de frontend wordt dit dan direct doorgetrokken.

Elementor voor e-commerce

Het bouwen van een webshop met Elementor vond ik persoonlijk een minder groot succes. Het werkt prima en volstaat zeker in het begin, maar je hebt behoorlijk wat plugins nodig wil je het er fatsoenlijk uit laten zien. De standaardversie is prima te gebruiken voor mensen die diensten aanbieden en dus maar enkele items hoeven af te rekenen. Maar als je echt een shop met veel producten hebt raad ik eerder aan om over te stappen naar Lightspeed. Dit is veel meer conversiegericht namelijk.

Lightspeed is daarentegen wel weer prijziger, dus om te starten en gevoel te krijgen bij e-commerce kun je natuurlijk wel gebruikmaken van Elementor.

Divi review (Elementor vs Divi)

De Divi builder is gemaakt door Elegant themes en maakt het mogelijk om een website net als Elementor super gemakkelijk te maken. Door te werken met simpele blokken kun je een website al binnen een dag bouwen, precies zoals jij dat wilt.

Groot voordeel van Elegant themes? Ze hebben honderden pre-built lay-outs. Dat wil zeggen dat je een website kunt downloaden als demo en die kunt customizen naar je eigen smaak. Ideaal!

Zeker als je weinig tot geen ervaring hebt kun je dus op die manier heel snel een prachtige website bouwen. Het nadeel is wel dat je nog redelijk wat werk moet stoppen in de aanpassingen. Je moet dus wel een thema kiezen dat al dicht bij jouw wensen ligt. In sommige gevallen is het daarom makkelijker van scratch een website te bouwen.

In onderstaande video legt Elegant themes zelf uit hoe het werkt en waarom het de beste match met WordPress is.

Divi builder in gebruik

Als je start met het bouwen van een website met de Divi builder, dan heb je twee mogelijkheden.

  1. je bouwt de website van scratch
  2. Je maakt gebruik van de pre-built layouts en gaat die aanpassen naar eigen smaak

Voor de tweede optie heb je nog veel meer uitbreidingen dan alleen die van Elegant themes. Je kunt er namelijk voor kiezen om bijvoorbeeld voor Divi Express gaan. Hier vind je nog eens 400+ templates die je rechtstreeks kunt inladen.

Ideaal voor mensen die meerdere websites willen bouwen en op een snelle manier een strakke layout neer willen zetten. Ik maak zelf vaak gebruik van deze demo’s, omdat je met enkele aanpassingen toch een compleet nieuwe look hebt. Zeker als je een merk wilt gaan bouwen moet je eigenlijk naar het bouwen van scratch, maar om te starten raad ik je aan om de demo’s in te zetten.

Divi voor webshops

Divi voor webshops gebruik ik eigenlijk net zo min als Elementor voor webshops. En om dezelfde reden. Je hebt veel extra plugins nodig die de webshop vaak weer traag maken. Dus je hebt al een goede SEO-specialist nodig om dat te omzeilen en voor een echte starter raad ik dat niet aan.

In dat geval kun je alsnog beter kiezen voor een ander systeem als Lightspeed of Shopify. Onlangs heb ik hier nog een vergelijkingsartikel over geschreven op Frankwatching: Lightspeed vs Shopify.

Divi is dus wel weer bij uitstek geschikt wanneer je maar een paar producten hebt of een dienst verkoopt. Dan kun je er alsnog alle kanten mee op. Maar wordt het groter dan dat? Dan zou ik toch voor iets anders kiezen.

Wil je een website of een blogsite bouwen? Dan is Divi absoluut wat je zoekt!

Danique

Danique

Hi! Mijn naam is Danique en ik ben advertising en affiliate expert. Ik heb een eigen online marketing bureau en werk daarmee voor de mooiste merken. Daarnaast ben ik sinds 2015 blogger en vond ik het hoog tijd worden voor een frisse wind in de affiliate wereld. Met mijn cursus The Affiliate Roadmap leer ik mensen fulltime inkomen te verdienen met hun blog!

Leave a Reply