Het is de droom van iedereen, maar waarheid voor een héél klein gedeelte: financieel onafhankelijk worden. Er zijn nogal wat misvattingen over, dus in dit artikel gaan we eerst uitzoeken wanneer je nu precies financieel vrij bent, en daarna gaan we kijken naar het meest interessante: hoe je dat wordt. We gaan het hebben over de leukste dingen die er zijn: geld en de verdienmodellen die erbij horen. Laten we erin duiken! Oh en mocht je vragen of opmerkingen hebben; plaats die dan in de comments onderaan.

Wat is financieel vrij zijn precies?

Je hoort het waarschijnlijk overal om je heen al voorbij komen, maar de echte definitie verschilt per persoon. Nu heb ik er zelf wel een mening over, maar laten we eerst even kijken naar de echte definitie:

Je bent financieel onafhankelijk wanneer je vermogen of je passieve cashflow je kosten dekt. Passieve cashflow zijn inkomsten waar je niet (of nauwelijks) voor hoeft te werken. Zoals rente, dividend, royalties of huurinkomsten.

Nou moet ik zeggen dat deze definitie enigszins gedateerd is, maar de kern blijft wel hetzelfde. Simpel gezegd ben je dus financieel vrij wanneer je zonder te werken genoeg inkomen hebt om je kosten te kunnen dekken.

Nogal een droom, want dat betekent dat je weinig tot geen stress meer ervaart. Over geld in ieder geval. En dat schijnt nogal wat problemen op te kunnen lossen, want maar liefst 87% van de Nederlandse bevolking ervaart wel eens geldzorgen.

Dat kan zijn omdat je je zorgen maakt over het betalen van de rekeningen, maar ook omdat er eigenlijk geen geld is om op vakantie te gaan. Aan de ene kant een luxeprobleem, maar als je vakantie nodig hebt om uit de drukte van je werk te ontsnappen, dan zul je toch geld nodig hebben. Is dat er niet? Dan voel je dus indirect de druk om meer te gaan verdienen.

Financieel onafhankelijk worden is daarom een van de meest uitgesproken dromen. Kan ik wel begrijpen.

Wanneer ben je officieel financieel onafhankelijk?

Dit is waar het wat ingewikkelder wordt, want voor iedereen is dit anders. Zoals net gezegd, ben je financieel vrij wanneer de vaste inkomsten de kosten dekken. Zonder ervoor te werken. Dus je zou geen baan of iets nodig moeten hebben en nog niet eens één mail hoeven te versturen om het geld op je rekening te krijgen.

Hoe je daar komt, daar gaan we het straks over hebben. Maar eerst moet duidelijk zijn wat de voorwaarden zijn om financieel onafhankelijk te worden. Wel belangrijk om te weten dat ál je kosten gedekt moeten worden. Je zou in theorie echt niets meer te hoeven doen.

Stel dat jij een woning hebt met een hypotheek en verder alleen nog je boodschappen en wat kleine uitgaves hebt. Je maandelijkse kosten komen uit op €2500. Dan zou je dus al financieel vrij zijn als je €2501 per maand verdient.

Je hoeft immers niet meer te werken. Het zou ook kunnen dat je het verdient in een jaarlijks bedrag. Maar in sommige gevallen hoef je maandelijks niets te krijgen. Bijvoorbeeld bij mensen die een enorme erfenis ontvangen of ontzettend veel hebben verdiend met een bedrijf.

Denk maar aan voetballers of acteurs. Zij verdienen in een paar jaar vele miljoenen. In theorie zijn ook zij financieel vrij wanneer ze stoppen met voetbal, want de buit is binnen.

Vaak gaat het toch anders, want ze hebben bijvoorbeeld hun uitgavepatroon niet aangepast. Dan is het geld vaak al uitgegeven en komt het niet meer op die manier binnen. Je bent er dus zeker bij gebaat om verstandig met je geld om te gaan, of in ieder geval een boekhouder of iemand te hebben die je helpt met het omgaan met geld.

Voor jou is het dus de eerste stap om te bepalen wat precies je vaste lasten zijn.

En wees daar niet te strak in, je kunt het maar beter wat ruimer nemen. Dan weet je zeker dat het alleen maar mee kan vallen. Ga bijvoorbeeld uit van grotere vakanties, maar ook een stijging in kosten door inflatie.

Je hebt dus verschillende mogelijkheden, maar het grootste verschil zit hem in mensen die een passief inkomen hebben opgebouwd en daardoor maandelijks hun kosten kunnen dekken, versus mensen die in één keer rijk zijn geworden door bijvoorbeeld een erfenis of aandelen en daardoor niet meer hoeven te werken.

Verschil tussen financieel vrij en financieel onafhankelijk worden

Het lijkt heel erg op elkaar, maar financieel onafhankelijk worden is wel echt iets anders dan financieel vrij zijn. Misschien is het voor jou wel al duidelijk, maar het zal je verbazen hoe vaak dit in mijn DM komt en waarin het dus door elkaar wordt gebruikt.

Daarom voor de zekerheid toch even een klein uitstapje om die toe te lichten. Financieel vrij zijn wil zeggen dat je niet meer hoeft te werken en dat je voor de rest van je leven geen verplichtingen meer hebt. Je zou theoretisch in een hutje op de hei kunnen wonen en er is niemand die je daar iets kan maken.

Financieel onafhankelijk worden wil zeggen dat je niet meer afhankelijk bent van bijvoorbeeld een partner of ouders. Dit komt nog vaak voor bij traditionele gezinnen waarbij de man werkt en de vrouw thuis moet blijven voor de kinderen.

Dat kan heel goed werken natuurlijk, maar zorgt er ook vaak voor dat de vrouw afhankelijk wordt van de man. Stel dat de relatie niet goed is en de vrouw eigenlijk bij de man weg wil, ja. Dan zit je in een impasse. Financieel onafhankelijk worden is in dat geval niet eens een kwestie van luxe, maar pure noodzaak.

Wil je financieel onafhankelijk worden? Realiseer je dan wel dat je nog niet vrij bent en nog steeds moet werken. In sommige gevallen is dat al een vorm van vrijheid natuurlijk.

Zo snel mogelijk financieel onafhankelijk worden

Open een keertje Instagram en de rijke mensen vliegen je om de oren. Bovendien ben je een enorme loser als je nog niet minimaal vier geldstromen hebt lopen of nog niet hebt geïnvesteerd in crypto’s of NFT’s.

Onzin natuurlijk. Maar dat is wel het gevoel wat je van de social media platformen krijgt: enorme FOMO. Dat kan je op een bepaalde manier helpen omdat je daardoor in beweging komt. Maar vaker gebeurt het tegenovergestelde.

Je voelt je zo overwhelmed dat er juist helemaal niets gebeurt en je bevriest.

Het is een heel mooi streven voor jezelf om zo snel mogelijk financieel vrij te worden, maar staar je er niet blind op. Je hebt nog een heel leven om daar naartoe te werken en je hoeft echt niet voor je 30e al helemaal klaar te zijn.

Je hebt tijd genoeg.

Bovendien maakt een kat in het nauw gekke sprongen. Je zal niet de eerste zijn die vanuit wanhoop en paniek veel te veel heeft geïnvesteerd in iets wat echt niet verstandig was.

Take it easy. Je hoeft niet voor je 30e miljonair te zijn. Geniet vooral van de reis naar je droom en wees je bewust van de stappen die je maakt. Dan wordt het veel minder stressvol en is het ook gewoon leuk om aan jezelf en je bedrijf of project te werken.

Druk vanuit de maatschappij om financieel onafhankelijk te zijn

Je ouders en vrienden hebben over het algemeen het beste met je voort. Maar toch zit er iets in onze samenleving ingesleten, waardoor we verkeerde overtuigingen kunnen krijgen. Mij staat bijvoorbeeld heel erg bij dat mijn vader tegen me zei: ‘Zorg dat je nooit afhankelijk bent van je vent.’

En ik snap hem heel goed, want maar liefst 1 op 2 relaties strandt en vaak is het de vrouw die er slechter uitkomt. Maar weet je welk probleem het ook met zich meebrengt? Dat vrouwen standaard veel meer gaan werken om dit te voorkomen. Vervolgens heb je als koppel twee hardwerkende mensen, maar weinig tijd voor het huis en leuke dingen om te doen.

Is voor iedereen anders natuurlijk, maar in zijn algemeenheid werkt een vrouw minder dan de man. Vaak om de boel thuis te regelen, maar dat komt dan te vervallen.

Wat ik ermee wil zeggen, is dat het helemaal niet zo heel erg is om verschillen te hebben in inkomen en om in meer of mindere mate afhankelijk te zijn. Het is ook een kwestie van vertrouwen en samen zorgen dat het slaagt.

Ik sta er natuurlijk wel voor dat iedere vrouw de vrijheid moet hebben om iets voor zichzelf op te zetten of bouwen. Maar lukt of wil je dat eigenlijk niet? Dan is er helemaal niets mis mee om samen met je partner de lasten te dragen.

Voor mijn gevoel is het tegenwoordig een soort credo dat een vrouw maar alles zelf moet kunnen betalen en dragen. Het is echt een prestatie- en bewijsdrang naar elkaar om een soort carrièretijger te zijn. En hoewel ik gek ben op ondernemen, geld verdienen en werken. Kan ik er ook mega van genieten om veel thuis te zijn met mijn man en hond.

Uiteindelijk wil je je geluk delen met je naasten en daar is geen geld voor nodig.

Belang van financiële vrijheid voor (alleenstaande) vrouwen

Als we het hebben over alleenstaande vrouwen, dan is het wel een iets ander verhaal. Want hoewel ik de cijfers liever niet herhaal, strandt maar liefst 1 op 2 relaties. Dat is gewoon 50% van álle koppels in Nederland. Dat is toch bizar?!

Kan het me niet helemaal voorstellen, want zeker als je getrouwd bent maak je bepaalde beloftes naar elkaar, maar goed. Dat is een andere discussie.

Als je een moeder bent die er door een relatiebreuk alleen voor komt te staan, dan is het des te belangrijker dat je financiën op orde zijn. Maar dat is vaak lastig aangezien je niet de mogelijkheid hebt om nog 5 dagen per week te werken.

Maar daar zijn wel mogelijkheden voor. Je hebt natuurlijk wel hulp nodig van kinderopvang of familie, maar als dat lukt en je zou je handen vrij hebben, dan zijn er een aantal verdienmodellen waar je heel blij van wordt.

Ik ga ze hieronder met je doornemen. Want uiteindelijk maakt het niet uit wat je situatie is, als je een laptop hebt en je hebt toegang tot internet, dan ligt de wereld letterlijk aan je voeten.

Verdienmodellen voor financiële vrijheid

Wil je financieel onafhankelijk worden? Dan zijn er een aantal hele bekende verdienmodellen. Er zijn er nog veel meer natuurlijk, maar de grootste en meest bekende licht ik hier voor je uit. Klaar voor om zelf ook financieel onafhankelijk te worden?

Let’s get into it!

Affiliate marketing

Het zal je niet verbazen dat starten met affiliate marketing mijn nummer 1 advies is. Ik heb daar zelf The Affiliate Roadmap voor gemaakt en je leert daarin álles wat je nodig hebt om te starten en succesvol te worden als affiliate.

Bij affiliate marketing promoot jij andermans dienst of product en krijg je commissie over de verkopen die plaatsvinden via jou. Het voordeel: je hebt geen klantenservice of retouren en je kunt dus heel goed lekker werken op de tijdstippen dat het voor jou uitkomt.

Nadeel? Het kost veel tijd op het begin en de meesten hebben dat er niet voor over. Ik zie steeds meer dat mensen niet bereid zijn om ergens echt voor te gaan en zich daaraan te houden, maar dat is een probleem van onze maatschappij.

Behoor jij wel tot de mensen die in ieder geval 3 maanden in stilte kunnen werken aan een doel en daar niet vanaf wijken? Dan behoor jij tot het kleine aantal mensen dat wél succes gaat krijgen met affiliate marketing.

Ideaal trouwens als je houdt van bloggen, want dat is iets waar je heel veel mee bezig gaat zijn.

Dropshippen en e-commerce

Financieel onafhankelijk worden is zo ongeveer het meest besproken onderwerp als je het hebt over dropshippers. Waarom? E-commerce gaat een stuk sneller dan affiliate marketing. Heeft dan ook de nodige nadelen, maar daar kom ik zo op.

Het idee is dat je een webshop hebt met producten, maar zonder voorraad. Zodra een product verkocht wordt bestel jij het item bij de leverancier en die zorgt dat het bij de klant terechtkomt. Het voordeel? Je hebt geen voorraad of magazijn nodig en bent dus vrij om overal ter wereld te kunnen werken.

Het nadeel is dat je wel tussenpersoon bent en dus ook de klantenservice op je moet nemen. Zolang het product goed is en je altijd netjes op tijd levert valt dat allemaal reuze mee, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Het leuke van e-commerce is dat er veel sneller veel geld in omgaat. Niet vergeten dat je ook gewoon je administratie bij moet houden en de inkoop moet betalen. Maar over het algemeen hebben dropshippers een winstmarge van 20-50%. En zeker op grote producten kan dat mooi oplopen.

Ik heb zelf bijvoorbeeld ook een webshop op dropshipbasis. Op Joyinliving.nl verkopen we interieurartikelen van grote merken door vooral op SEO en SEA in te zetten. Ik gebruik de webshop zelf vooral om dingen op te testen. Dan kan ik namelijk ongestoord fouten maken of dingen proberen.

Werkt er iets goed? Dan ga ik dat bij mijn klanten implementeren.

Aandelen en crypto

Eén van de dingen waar ik gek op ben is geld. Niet heel verrassend gezien mijn werk, maar wat nóg leuker is, is wanneer het voor je gaat werken. En hoewel dat met bijvoorbeeld affiliate marketing al wel het geval is, gaat het pas echt voor je werken wanneer je belegt.

Waarom? Zodra je geld investeert blijft het in de markt. Vanaf daar het stijgen en weer dalen, maar op de lange termijn haal je er gemiddeld 7% rendement uit per jaar. Probeer dat maar eens bij de bank op je spaarrekening te krijgen.

Geld wat je niet nodig hebt dus vooral gaan beleggen, maar niet zomaar. Als je niet weet wat je doet is de kans groot dat je in de verkeerde dingen belegt namelijk. Zorg daarom dat je óf een goede cursus volgt daarover of ga zelf heel veel onderzoek doen.

Daarna kan ook jij starten met beleggen en op die manier passief extra geld verdienen.

Memberships en community

Tegenwoordig is het mega waardevol om een eigen community te hebben. Waarom? Omdat niemand eraan kan komen. Dat wil zeggen dat jij zelf in de hand hebt welke content die mensen te zien krijgen en niemand daar nog tussen kan komen.

Zo kun je dus ook vrij gemakkelijk extra omzet genereren door upsells of downsells aan te bieden aan je klanten.

Maar vergis je niet. Het opbouwen en onderhouden van een community kost heel veel tijd. Maar heb je dat en wil je dat eraan besteden? Dan is dit een hele verstandige manier. Financieel onafhankelijk worden betekent namelijk ook dat je niet meer al je bezoekers of media hoeft in te kopen via advertenties.

Stel dat jij al een community hebt van 1000 mensen? Dan wordt hij vanaf daar alleen maar groter. Laat zeggen dat 10 tot 20% van die groep een extra aankoop doet. Dan heb je dus gemakkelijk meer omzet, zonder dat je daar opnieuw voor hebt hoeven adverteren.

Vastgoed

Wanneer je al vaste inkomstenstromen hebt, dan is er qua optimalisatie en groei van je vermogen eigenlijk nog maar één stap te gaan. Een soort van ultieme stap en dat is vastgoed. Heb je namelijk eenmaal je geld in steen zitten? Dan moet je het wel heel bont maken om nog te verminderen in je vermogen.

Dat komt doordat huurprijzen niet afhankelijk zijn van inflatie of crisissen. Stijgt of daalt de markt? Dan heb je daar zelf helemaal geen last van, want de huurinkomsten blijven gewoon komen.

Dat is dan ook de reden om uiteindelijk daarin door te willen en kunnen groeien. Nadeel is wel dat je veel eigen geld nodig hebt en dat is waar de meesten het op laten stuk lopen. Dat wordt namelijk eerder besteed aan een bruiloft, een eigen huis of aan kinderen.

Begrijpelijk, maar ook wel weer zonde. Als je namelijk eerst in vastgoed had geïnvesteerd, had je daarna nog steeds kunnen trouwen, maar het ook sneller weer terugverdiend.

Voordelen van financieel onafhankelijk zijn

Twijfel je over financieel onafhankelijk worden? Kan het me niet voorstellen, maar ik zet graag de voordelen nog even voor je op een rijtje.

  • Mogelijkheid om meer te reizen
  • Niet meer vast in een 9-5 baan
  • Kiezen voor meer tijd met gezin
  • Je eigen dromen laten uitkomen
  • Gemakkelijker een leuker leven leiden
  • Doelen financieel kunnen steunen
  • Meer kunnen betekenen voor familie
  • Meer rust en financiële rust ervaren

Het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt. Want als dat niet zo is, dan wordt het een hele lange tocht en ben je ook niet bereid om alles te doen wat nodig is. En dat is natuurlijk zonde.

Wat voor mij heel erg helpt om de motivatie hoog te houden, is door het met anderen samen te doen. Je deelt niet alleen de lasten, het wordt leuker om te winnen van moeilijke situaties én je kunt successen samen vieren.

Is toch echt een stuk gezelliger dan in je eentje. Ik heb zelf een aantal vriendinnen waarmee ik onderneem en waar ik dus ook veel energie en inspiratie uit haal. Maar samen met Jeff heb ik de dropship store en daar gaan we ieder jaar van op vakantie.

Dus op die manier weten we ook echt waar we het voor doen!

Hoe kun je financieel vrij worden in 2023?

Starten. Heel simpel: gewoon vandaag starten. Ik ken heel veel mensen die wel een cursus kopen, maar er gewoon niets mee doen en dat is echt doodzonde. Het is logisch dat het je verlamt wanneer je te veel dingen tegelijk wil doen, maar daarom is het juist belangrijk dat je het heel klein maakt en opbreekt.

Maak voor jezelf een stappenplan en start ergens. Financieel onafhankelijk worden hoeft geen rocket science te zijn, maar dat maken we er vaak zelf van. Start bijvoorbeeld met het kijken van een video en daarna met het bedenken van een domeinnaam. Of zoek online naar niches waar jij affiliate of dropshipper in kunt worden.

Als je eenmaal start en je komt in beweging, dan zul je zien dat het steeds makkelijker gaat en het helemaal niet zo onmogelijk is allemaal. En anders: stuur mij gewoon een DM op Insta. Ik denk graag met je mee in de mogelijkheden.

Heb je te weinig tijd om het op te zetten? Dan kun je ook altijd nog overwegen om het uit te besteden. Daar heb je dan wel weer budget voor nodig, maar die afweging kun je zelf het best maken.

Geld verdienen in de moderne wereld zonder grenzen

We leven in een wereld waarin echt alles mogelijk is. We hoeven niet als onze voorouders in aftandse fabrieken te werken of lange dagen op het land te maken. Laat staan dat we vrij zijn om te reizen en onze dromen te volgen.

Dus denk je er vaker aan en wil je nu toch echt eraan werken en financieel vrij worden? Dan is dit je teken. Voor welk verdienmodel ga jij om mee te starten en hoe ver ben je nu al met passieve inkomstenstromen?

Danique

Danique

Hi! Mijn naam is Danique en ik ben advertising en affiliate expert. Ik heb een eigen online marketing bureau en werk daarmee voor de mooiste merken. Daarnaast ben ik sinds 2015 blogger en vond ik het hoog tijd worden voor een frisse wind in de affiliate wereld. Met mijn cursus The Affiliate Roadmap leer ik mensen fulltime inkomen te verdienen met hun blog!

Leave a Reply