Als je wil starten met affiliate marketing kom je er al snel achter dat je daar wat voor nodig hebt: een eigen affiliate link. Met jouw eigen unieke link kan het bedrijf namelijk achterhalen dat de order via jou is gekomen. En zo heb jij dus recht op je commissie. 

Mocht je nog helemaal niet bekend zijn met affiliate marketing, dan raad ik je aan om te lezen hoe je affiliate marketeer kunt worden. Ik schrijf allerlei artikelen over hoe je een fulltime inkomen kunt opbouwen als blogger, maar daarnaast help ik mensen ook persoonlijk. Dat doe ik via mijn eigen affiliate cursus en besloten community, maar ook als persoonlijke coach in een 1:1 traject. We gaan dan kijken naar jouw doelen, je website en strategie om ervoor te zorgen dat jij het plafond gaat doorbreken. 

Maak meerdere affiliate links aan via platformen

Als je gaat starten als blogger moet je je allereerst aanmelden bij de verschillende platformen. De affiliate link wordt namelijk aangemaakt door de leverancier en die moet hem aan jou geven. Zodra je je hebt aangemeld bij een platform of merk, krijg je de mogelijkheid om samenwerkingen aan te gaan. Kies jij voor een specifiek merk dat je wil gaan promoten? Dan meld je je daar aan. Vervolgens wordt er geautomatiseerd een link voor je aangemaakt. 

Die link is uniek en alleen jij gebruikt die. Je herkent hem door een unieke toevoeging achter de URL van het artikel. Hier staat namelijk: ‘id=X’. Dat laatste stukje code, dat is gekoppeld aan jouw account. 

Zodra een bezoeker klikt op jouw linkje, wordt dat stukje code dus ook herkend door de website die jij promoot. Wordt er vervolgens een aankoop gedaan? Dan krijg jij daarover een commissie. Easy as that. 

Affiliate link maken

Het maken van een affiliate link doe je dus niet zelf. Degene die jij promoot, die levert jou een unieke link aan met een eigen id. Het lijkt vaak een random aantal letters en cijfers, maar daar zit een heel systeem achter. Let er dus goed op dat je hier niet veranderingen in aanbrengt, want dan werkt hij niet meer. 

Je moet hem precies zo gebruiken zoals je hem ook krijgt. Een affiliate link maken kosten gelukkig maar een paar seconden tijd, dus daar zit het hem niet in. Soms kan het wel zijn dat je niet direct een eigen affiliate link krijgt. 

Als je je bijvoorbeeld aanmeldt bij een groot platform, dan willen ze eerst jouw website controleren. Dit verschilt wel per platform. Bij Paypro kun je je bijvoorbeeld altijd aanmelden, terwijl je je bij een specifiek merk moet laten keuren. Ook bij de marketplace van IMU hebben bedrijven de optie om je website eerst te controleren. Als dat is gelukt, dan krijg je een melding dat je bent goedgekeurd en krijg je automatisch jouw affiliate link. 

Een affiliate link gebruiken op Instagram

Ik krijg nog wel eens de vraag of je affiliate marketing ook via Instagram kunt uitvoeren. En ja, dat kan zeker, maar het is wel iets lastiger. Je kunt namelijk maar 1 link in je bio kwijt. 

Als je meer links wil plaatsen kun je gebruikmaken van ofwel Linktree, of een pagina op je website. Je ziet daarom vaak dat mensen website.nl/linkjes in hun bio hebben staan. Die pagina is puur voor Instagram. 

Persoonlijk ben ik er geen fan van, want hoe meer keuze, hoe hoger de drempel. Met 1 duidelijke link waar mensen naartoe kunnen heb je een hogere kans op doorkliks. 

Een andere mogelijkheid voor een affiliate link op Instagram is door hem in een swipe up te maken. Dat kun je alleen plaatsen in een story en dan is hij maar 24 uur zichtbaar. 

Maar let wel op: je kunt dit alleen gebruiken als je minimaal 10.000 volgers hebt op Instagram. Grote influencers maken hier vooral gebruik van door affiliate linkjes naar kledingwebshops te delen. Is het je ambitie om social media influencer te worden? Dan zul je dus echt moeten gaan werken aan/met je volgers. 

Eerder heb ik een artikel geschreven over hoe je 1000 volgers op Instagram krijgt. Is dat gelukt? Dan is de stap naar 10.000 ook echt minder moeilijk. Die eerste mijlpaal is het lastigst, daarna zal het consistent verder groeien als je er zelf ook genoeg mee doet! 

Affiliate link van Amazon gebruiken

Een enorm winstgevend platform is het booming Amazon. Dit bedrijf heeft geen introductie meer nodig, maar is het best te vergelijken met een internationale Bol.com. 

Als affiliate kun je daar gebruik van maken. Wanneer je je aanmeldt bij het platform krijg je een eigen affiliate link en die kun jij inzetten bij je artikelen. 

Schrijf bijvoorbeeld vergelijkingsartikelen of juist een lijst met een aantal artikelen die je uitlicht. Als mensen vervolgens kopen via jouw link, dan krijg je daar commissie over.

Toch is er wel een nadeel. In Nederland is het nog niet zo groot als de Bol.com en ze hebben dus ook nog niet dat vertrouwen in ons land. 

Maar heb jij een internationale affiliate website? Ja, dan is de buit binnen. Er zijn genoeg affiliates die alleen al aan Amazon per maand meer dan 20.000 dollar verdienen. Dat is niet mis natuurlijk. Als Nederlander of vanuit Nederland zou dat ook kunnen, maar dan moet je een Engelse website hebben. 

Als je die al hebt en je trekt ook al verkeer, dan zou ik vandaag nog jouw Amazon affiliate link claimen! 

Ben je verplicht om een affiliate link disclaimer te plaatsen?

Misschien heb je het wel eens gezien. Onderaan een artikel staat een disclaimer dat er affiliate links in het artikel te vinden zijn en dat de auteur daar geld mee verdient. Er staat ook vaak aangegeven dat het voor de lezer niets extra’s kost. 

Maar toch. Het zet je wel aan het denken als je dat leest. Als je ineens bewust wordt gewezen op het feit dat de schrijver hier geld aan verdient, dan zullen er genoeg mensen zijn die via een omweg naar de website gaan. En dat is zonde. 

Niet alleen voor de affiliate, maar ook voor de gebruikservaring van de bezoeker. Nou, goed nieuws. Want een affiliate link disclaimer is helemaal niet verplicht. Met de komst van de nieuwe AVG wetgeving zijn er veel bedrijven die ervoor kiezen om dit er expliciet bij te zetten. Juridisch gezien heeft het geen lading. Het is goed voor je transparantie naar de bezoeker en daarom wel netjes, maar het hoeft dus niet. 

Aangezien je je lezer uit de flow haalt en onnodig een waarschuwing plaatst, raad ik je niet aan om een affiliate link disclaimer te gebruiken. Zolang jij het goed toepast en de bezoeker ook daadwerkelijk naar een relevante website stuurt, is er niets aan de hand!

Start met affiliate marketing

Leer hoe je geld vanuit huis verdient met een eigen blogsite.

Danique

Danique

Hi! Mijn naam is Danique en ik ben advertising en affiliate expert. Ik heb een eigen online marketing bureau en werk daarmee voor de mooiste merken. Daarnaast ben ik sinds 2015 blogger en vond ik het hoog tijd worden voor een frisse wind in de affiliate wereld. Met mijn cursus The Affiliate Roadmap leer ik mensen fulltime inkomen te verdienen met hun blog!

Leave a Reply